Skip to content

info@zippyunzipyourself.com 06 – 11744975

Menu

Iets klopt er niet! 

Je ooit afgevraagd waarom je alle vrije tijd die je wilde pas hebt wanneer je oud en minder vitaal bent? En je het teringjantjes druk hebt met werk en je leven opbouwen als je jong bent? Je leven opbouwen: net alsof het dan ineens af is en je mag stoppen… Onderhouden…

Iets klopt er niet…

 

Waarom alle geneugten van een gezin, spannende reizen, sporten, grote sociale dingen, huis kopen, verhuizen, grote beslissingen nemen allemaal in 1 fase van je leven stoppen waarin je juist zoveel behoefte hebt om van alles te genieten?

Nee, zo gaat het niet…

We flikkeren het allemaal op een grote stapel en ‘je zorgt maar dat het af is tussen je 35-40ste’. En dan zeggen: wat gaat de tijd toch snel, de kinderen groeien zo vlug op, wat hebben we toch ongelooflijk veel gedaan, we lijken wel een hoge snelheidstrein. 

Het is niet voor niets dat een burn out tussen de 25 en 35 jaar op dit moment dramatisch meer voorkomt dan 50 jaar geleden. 

50 jaar geleden klopte er ook iets niet hoor, maar was prestige, carriere minder aanwezig (je ging vaak doen wat je vader deed) en je moeder was thuis en ging pas werken als je 12 was. 

En dat laatste vind ik dus opmerkelijk interessant. Die vrouwen deelde hun leven in in behapbare stukjes. 

Neem mijn moeder: klassiek voorbeeld.  Is tijdens mijn jeugd thuis gebleven, sociale netwerk behouden, creativiteit in school en kleding maken voor de koters gestopt en rond mijn twaalfde een leuke baan gevonden, parttime, waar ze nu nog werkt. Is mega vitaal, sport veel in de andere parttime week en is blij. Die heeft haar zaakjes goed uitgesmeerd. Onze generatie ouders kon een huis betalen op 1 salaris ( of ging in een huis wonen dat op 1 salaris te betalen was) en welke nu zo goed als afbetaalt is. Geen geldzorgen. En dat zorgt voor meer ontspanning. 

Wat ik vind dat niet klopt is dat als je ouder wordt en alle tijd hebt (na werk) je je niet meer fit voelt, opgebrand na al die jaren. Je kinderen al groot zijn en je dus niet meer hoeft te zorgen. En de doelen in je leven niet voor het oprapen liggen. Die fase zou tussen je 30/40ste moeten zijn. Zou veel burn outs schelen.  Werk je parttime. Fulltime werken kan wel als je later groot bent. Heb je tijd voor je kids, ontplooiing en start je rond je 40ste door. Ga je in een huis wonen dat je geen geldproblemen geeft. Voel je je niet competitief naar anderen toe en ben je happy. 

 

Denk daar maar eens over na. Hoe zou jouw ideale leven eruit zien? En wat zou je daar nu zelf aan kunnen doen? Dood ben je voor de eeuwigheid, leven maar voor een kort moment.